فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 59 (بهار 1402)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 59 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • دکتر محمد صاحب الزمانی صفحه 11
  • دکتر صدیقه شریف زاده*، دکتر فاطمه نصری صفحات 14-20

    بیماری Rheumatoid arthritis (RA) یک بیماری خود ایمن سیستمیک است که در این بیماری التهاب مزمن مفاصل منجر به آسیب ساختاری استخوان و غضروف می شود علاوه بر التهاب مفاصل طول مدت علایم و پروتیین های فاز حاد، اتو آنتی بادی ها rheumatoid factor (RF)، anti- citrullinated protein antibodies (ACPA) به عنوان فاکتورهای مهم جهت تشخیص بیماری RA محسوب می شوند. علیرغم حساسیت بالای روش های مختلف در تشخیص روتین بیماری RA، حدود از بیماران RA از نظر IgG ACPA and IgG RF منفی هستند. به همین دلیل، جهت تشخیص بیماران RA از معیارهای درجه بندی شده که توسط انجمن روماتولوژیست های آمریکایی و اروپایی (ACR/EULAR) در سال 2010 به روز رسانی شده است، استفاده می کنند. علاوه بر آزمون های فوق اندازه گیری پروتیین 14-3-3ƞ نیز به عنوان تست مکمل برای افزایش حساسیت تشخیص موارد RA توسط برخی از محققان پیشنهاد گردیده است

    کلیدواژگان: RA، ACR، EULAR، ACPA، RF، Arthritis
  • دکتر شهرام نعمتی صفحات 21-28

    استفاده از روش انگشت نگاری ژنتیکی در قرن بیستم تحول عظیمی درحل مناقشات مرتبط با تعیین هویت افراد چه در حوزه موضوعات خانوادگی و یا مسایل جنایی، ایجاد نموده است. DNA موجود در سلول های هر یک از ما علیرغم اینکه در بیش از 5/99 درصد با ژنوم سایر افراد گونه) Homo Sapienceگونه ای که تمامی انسان های مدرن از آن انشقاق یافته اند) مشابه بوده ولی کمتر از 5/0 درصد آن در بین افراد، منحصر به فرد می باشد. در روش انگشت نگاری ژنتیک بر اساس این فرض و با استفاده از توالی های خاص که به نام توالی های تکرار شونده نامیده شده و در هر فرد به شکل انحصاری وجود دارد، هویت افراد را با دقت بسیار بالا قابل ارزیابی می باشد. البته بایستی توجه نمود که در این روش نتایج به دست آمده بر اساس احتمال وقوع آن ها به شکل تصادفی، تفسیر می شوند. برای مثال احتمال اینکه دو فرد به شکل تصادفی حاوی محتوای ژنومی کاملا" یکسان باشند یک در 1/594 تریلیون برآورد شده است (که البته غیر ممکن تفسیر خواهد شد). مقدار خط برش (CUT OFF) این احتمالات که در دادگاه نیز قابل استناد باشد، توسط دولت ها تعیین می گردد. در مطالعه مروری حاضر پس از شرح مختصر در خصوص تاریخچه ابداع این روش، به توضیح در مورد انواع مارکرها و کاربرد آن ها در موضوعات مرتبط خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: انگشت نگاری ژنتیکی، توالی های تکرارشونده، مارکرهای ژنتیکی در پزشکی جنایی
  • دکتر محمد قهری صفحات 29-38

    در حالی که عفونت های قارچی سیستم اعصاب مرکزی نسبتا نادر هستند، اما با افزایش تعداد افرادی که به دلیل ابتلا به HIV/AIDS، درمان های سرکوب کننده سیستم ایمنی، روش های تشخیص و درمان تهاجمی و پیوند اعضا دچار نقص ایمنی هستند، شایع تر شده اند. عفونت های قارچی سیستم اعصاب مرکزی چالش های تشخیصی و درمانی زیادی را ایجاد می کنند و با میزان مرگ و میر بالایی همراه هستند. هر چند که بیماران دچار نقص ایمنی بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های قارچی سیستم اعصاب مرکزی هستند، این عفونت ها می توانند در بیماران دارای سیستم ایمنی که تحت روش های تهاجمی مانند جراحی مغز و اعصاب قرار می گیرند و در بیمارانی که در معرض دستگاه ها یا داروهای آلوده قرار دارند نیز رخ دهد. علاوه بر این، مواجهه شدید با قارچ ها در مناطق بومی می تواند منجر به عفونت در افراد دارای ایمنی شایسته نیز بشود. عفونت های سیستم اعصاب مرکزی ناشی از قارچ های دو شکلی متنوع هستند و علایم و نشانه های آن ها ممکن است با ویژگی های میزبان و قارچ های عفونی، از جمله تغییرات نوروتروپیسم و سرکوب سیستم ایمنی مرتبط باشد. عفونت با این گونه ها اغلب در اثر استنشاق اسپور در مناطق اندمیک ایجاد می شود. ویژگی های بالینی غالب شامل مننژیت، آبسه های مغزی یا اپیدورال، ضایعات نخاعی، مننژوانسفالیت و عفونت اولیه ریه است. عفونت های آسپرژیلوسی سیستم اعصاب مرکزی معمولا توسط آسپرژیلوس فومیگاتوس ایجاد می شوند و از طریق انتشار هماتوژن از محل های اولیه عفونت که عمدتا ریوی هستند یا از مکان های آناتومیکی مجاور مانند سینوس های پارانازال ایجاد می شوند. علایم عمدتا غیر اختصاصی هستند، شایع ترین علایم عبارتند از تب، نقایص عصبی کانونی، تشنج، تغییر وضعیت ذهنی و عدم پاسخ به آنتی بیوتیک های طیف وسیع و یافته های غالب شامل ضایعات کانونی یا آبسه های مغزی است. عفونت سیستم اعصاب مرکزی با کپک های غیر آسپرژیلوس اغلب شامل زیگومیست ها می شود که معمولا راه های هوایی را تحت تاثیر قرار می دهند. سایر کپک های غیر آسپرژیلوس مانند سدوسپوریوم آپیوسپرموم و فوزاریوم و برخی فیوهیفومیست ها از علل کمتر عفونت های قارچی سیستم اعصاب مرکزی هستند. ویژگی های بالینی غالب عفونت قارچی سیستم اعصاب مرکزی ناشی از کپک های غیر آسپرژیلوس شامل آبسه های مغزی و به صورت کمتر رایج، مننژیت و عفونت اولیه است. تشخیص عفونت قارچی سیستم اعصاب مرکزی شامل بررسی میکروسکوپی و هیستوپاتولوژیک و آزمایش های سرولوژیکی مانند: تست آنتی ژن گالاکتومانان در CSF حساسیت 88 درصد و ویژگی 96 درصد را برای آسپرژیلوزیس سیستم اعصاب مرکزی نشان داده است. تست آنتی ژن CSF دارای حساسیت 93% و ویژگی 100% برای مننژیت کوکسیدیوییدی بود. تست β-D-گلوکان CSF حساسیت 100% و اختصاصیت 98% را برای مننژیت ناشی از اگزروهیلوم روستراتوم نشان داد. آزمایش های مولکولی مانند واکنش زنجیره ای پلیمراز ممکن است به تایید تشخیص کمک کند، اگر چه اکثر آن ها استاندارد نشده اند و دانش ژنومی در حال رشد در مورد قارچ ها نیاز به بررسی منظم داده های مربوط به توالی دارد. تست های تصویر برداری تشخیصی ترجیحی برای عفونت های قارچی سیستم اعصاب مرکزی، توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) هستند که تشخیص ضایعات عفونی و عوارض مرتبط را تسهیل می کنند و می توانند در انتخاب مداخلات به پزشک کمک کنند.

    کلیدواژگان: مننژیت قارچی، آبسه مغزی، عفونت سیستم اعصاب مرکزی، قارچ های دیمورفیک
  • دکتر فاطمه اسدیان*، فاطمه سیف، محدثه جعفرپور، دکتر محمد علی تخشید صفحات 39-47

    دیابت بارداری (gestational diabetes mellitus; GDM) نوعی دیابت شیرین است که اولین بار در دوره بارداری شروع و یا شناسایی می گردد. دیابت بارداری حدود پنج درصد موارد بارداری را تشکیل می دهد و شیوع آن به موازات افزایش شیوع دیابت و چاقی در جهان رو به افزایش است. دیابت بارداری همراه با عوارض کوتاه مدت و بلند مدت برای مادر و جنین می باشد. از این رو تشخیص زود هنگام و درمان آن مورد تاکید می باشد. آزمون تحمل گلوکز (OGTT) که در هفته 24 تا 28 بارداری انجام می گیرد روش استاندارد تشخیص GDM می باشد. از آنجایی که برخی تغییرات پاتوفیزیولوژیک که موجب ایجاد دیابت بارداری می شوند مدت ها قبل از بروز بیماری رخ می دهند، تشخیص زود هنگام این بیماری به کمک نشانگرهای زیستی نقش مهمی در پیشگیری از عوارض آن دارد. در این مقاله مروری ابتدا روش های مختلف تشخیص دیابت بارداری معرفی و مقایسه می شوند. سپس نقش نشانگرهای مرتبط با تنظیم گلوکز خون، ترکیبات آدیپوکینی، نشانگرهای التهابی، یافته های متابولومیک و نشانگرهای مولکولی در پیش بینی دیابت بارداری پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، نشانگر، متابولومیک، التهابی، ژنتیک
  • دکتر داریوش فرهود*، پریسا ورجاوند صفحات 48-53

    کبد به عنوان بزرگ ترین ارگان بدن، نقش حیاتی در متابولیسم، سم زدایی، حفظ هموستاز، سنتز و ذخیره سازی مواد غذایی و دفاع در برابر ماکرو مولکول های مهاجم را دارد. بیماری های کبدی می تواند به دلیل عوامل اگزوژن، مانند مصرف الکل، مصرف داروها، القای سموم و ابتلا به عفونت ها و یا عوامل اندوژن، مانند سندرم های متابولیکی، بیماری های خود ایمنی و ژنتیکی ایجاد شوند. با اعمال آسیب ها، کبد وارد اولین مرحله بیماری یعنی کبد چرب غیر الکلی(NAFLD) شده که در لیز و شکست چربی دچار مشکل می شود که اگر با التهاب همراه باشد، منجر به استیاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) می شود. در صورت ادامه روند بیماری و عدم درمان، (آسیب های مداوم و مزمن) کبد وارد مرحله پیشرفته تری از بیماری، یعنی فیبروز می شود. میزان تجمع ماتریکس خارج سلولی و تولید کلاژن تایپ I، III و IV در طی فیبروز تا ده برابر افزایش می یابد و با گذشت زمان، منجر به سیروز، هپاتوسلولار کارسینوما (HCC) و به دلیل نقص در عملکرد کبد، منجر به مرگ بیمار می شود. سلول ها و مسیرهای التهابی متعددی در ایجاد فیبروز کبد دخیل هستند. روش های درمانی احتمالی و پیش بالینی به منظور درمان فیبروز کبد، گزارش شده است، اما هنوز روش های قطعی برای درمان و برگشت پذیری بیماری در انسان اثبات نشده است.

    کلیدواژگان: فیبروز کبد، کموکاین CCL2، کموکاین CX3CL1، سلول های ستاره مانند کبدی، رسپتور، سلول درمانی
  • دکتر فریبا نباتچیان، سمانه کرامتی صفحات 54-67

    کروسین ها به عنوان نوعی کاروتنویید محلول در آب مجموعه ای از ترکیبات استری هستند که از کروستین و گلوکز تشکیل می شوند و عمدتا در زعفران یافت می شوند. گزارش شده است که کروسین دارای طیف گسترده ای از فعالیت های بیولوژیکی مانند محافظت از قلب و عروق است. زعفران از دیرباز به عنوان یک داروی عامیانه برای درمان انواع بیماری ها و شرایط از جمله بیماری های عصبی، اختلالات حافظه، تصلب شرایین، چربی خون، دیابت، فشار خون بالا، زخم و بیماری کبد چرب استفاده شده است. مطالعات بالینی اثربخشی کروسین ها را در درمان بیماری های مختلف از جمله سندرم متابولیک، افسردگی و بیماری های عروق کرونر نشان داده اند. کروسین ها که ترکیبات مشتق شده از زعفران هستند اثرات حفاظتی در برابر ایسکمی مغزی و سکته مغزی ایسکمیک دارند؛ فعالیت های زیستی مختلف از جمله محافظت عصبی، ضد التهاب عصبی، آنتی اکسیدان و محافظت از قلب و عروق و ضد آپوپتوز با مهار نشانگرهای بیوشیمیایی التهابی و استرس های اکسیداتیو را اعمال می کنند. در واقع یک رابطه واضح بین استرس اکسیداتیو و اختلال در سد خونی-مغزی در طول ایسکمی وجود دارد و کروسین ها از مغز در برابر استرس اکسیداتیو بیش از حد محافظت می کنند و از این رو یک کاندیدای بالقوه در درمان ایسکمی مغزی اند.

    کلیدواژگان: زعفران، کروسین، کروستین
  • سخن شما
  • مهدی شگفت صفحه 100
|
  • Dr. S. Sharifzadeh*, Dr. Fatemeh Nasri Pages 14-20

    Rheumatoid arthritis (RA) is a multi-faceted inflammatory disease which affects joints and other organs. The pathophysiology of RA is not completely clear and no gold standard test exists to confirm disease diagnosis. Regarding the presence of non-specific clinical manifestations in the course of the disease, it is important to be able to identify the RA phenotype at an early stage of the disease development to delay or prevent the disease from becoming chronic and reduce the possibility of erosive changes to the joints. There are some laboratory tests including rheumatoid factor (RF), anti- cyclic citrullinated peptides (anti-CCP), erythrocyte sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) helping the RA diagnosis along with joints involvement. It is aimed to present the last classification criteria to diagnose RA disease in patients at risk of developing persistent and erosive arthritis. These criteria for RA have been presented by the American College of Rheumatology (ACR) and the European League Against Rheumatism (EULAR) in 2010. Along with the above mentioned tests, measurement of 14-3-3ƞ protein complementary to RF and anti –CCP is recommended by some researchers for increasing sensitivity of RA diagnosis.

    Keywords: RA, ACR, EULAR, ACPA, RF 14-3-3ƞ, Arthritis
  • Dr. Sh. Nemati Pages 21-28

    In the late of 20th century DNA fingerprinting has revolutionized forensic science either in criminal investigation or family disputes. Although the DNA in the our cells has more than 99.5% homology in Homo Sapience (the species from which all modern humans have diverged), the remaining (less than 0.5%) shows variation between individuals. On the basis of this assumption, Alec Jeffreys, the British scientist, introduced the DNA fingerprinting in 1984. In this method some regions of DNA with tandem repeated sequence, are used as a marker to produce individual specific-fingerprints. Of course, it should be noted that finally the result are interpreted on the basis of average match probability. It means to what extent the test result could be obtained by chance. For example, the probability that two people have the same genomic content is estimated to be one in 594.1 trillion. The cut-off value of these probabilities is determined by political decision. In this review, after a brief description of the history, we will explain the types of markers and their use in related issues.

    Keywords: DNA fingerprinting, DNA marker, tandem repeated sequence, short tandem repeat, DNA fingerprinting in forensic science
  • Dr. M. Ghahri Pages 29-38

    While fungal infections of the CNS are relatively rare, they have become more common with the increasing number of individuals who are immunocompromised due to HIV/AIDS, immunosuppressive therapies, invasive diagnosis and treatment methods, and organ transplants. CNS fungal infections present many diagnostic and therapeutic challenges and are associated with a high mortality rate. While immunocompromised patients are the most susceptible to CNS fungal infections, they can also occur in immunocompetent patients undergoing invasive procedures such as neurosurgery and in patients exposed to contaminated devices or drugs. In addition, heavy exposure to fungi in endemic regions can lead to infection in immunocompetent individuals. CNS infections caused by dimorphic fungi are diverse and their signs and symptoms might be associated with the characteristics of both the host and the infectious fungi, including variations in neurotropism and immunosuppression. Infection with these species is frequently caused by spore inhalation in endemic regions. Predominant clinical characteristics include meningitis, brain or epidural abscesses, spinal cord lesions, meningoencephalitis, and primary lung infection. Aspergillus infections of the CNS are typically caused by Aspergillus fumigatus and arise through hematogenous spread from the primary sites of infection which is mostly pulmonary, or from contiguous anatomical sites, such as the paranasal sinuses. While symptoms are largely nonspecific, the most common signs include fever, focal neurologic defects, seizures, alterered mental status, and lack of response to broad-spectrum antibiotics. Predominant findings include focal lesions or brain abscesses. CNS infection with non-aspergillus molds most commonly involve zygomycetes, which typically affect the airways. Other non-aspergillus molds, such as Scedosporium apiospermum, Fusarium, and some phaeo- hyphomycetes are less frequent causes of CNS infection. The predominant clinical characteristics of CNS infection due to non-aspergillus molds include brain abscesses and, less commonly, meningitis and primary infection. Diagnosis of fungal CNS infection involves microscopic and histopathologic examination, and serologic testing such as: Galactomannan antigen testing in CSF showed a sensitivity of 88% and a specificity of 96% for CNS aspergillosis CSF antigen testing was found to have a sensitivity of 93% and specificity of 100% for coccidioidal meningitis β-D-glucan testing of CSF demonstrated 100% sensitivity and 98% specificity for meningitis caused by Exserohilum rostratum Molecular tests such as polymerase chain reaction may help to confirm the diagnosis, although most are not standardised and the fast-growing genomic knowledge about fungi requires regular curation of sequence data. The preferred diagnostic imaging tests for CNS fungal infections are computed tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI), which facilitate detection of infectious lesions and associated complications and can inform the selection of interventions.

    Keywords: CNS infections, Brain abscesses, Fungal meningitis
  • Dr. F. Asadian*, F. Seif, M. Jafarpour, Dr. M. A. Takhshid Pages 39-47

    Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as a glucose intolerance that is diagnosed first during pregnancy. GDM is associated with an increased risk of short-term and long-term disorders for both mothers and their offspring. Therefore, early prediction and diagnosis of GDM are very crucial. The oral glucose tolerance test (OGGT) at 24–28 weeks of gestation is the gold standard method for diagnosing GDM. Because pathological changes that trigger GDM development occur before GDM, identifying biomarkers with the ability to predict GDM is pivotal. In this review article, we reviewed current literature regarding methods that are routinely used for diagnosis of GDM. Furthermore, we discussed about the possible benefits and challenges of using adipokines, inflammatory biomarkers, metabolomic findings, and molecular biomarkers for the early prediction of GDM.

    Keywords: Gestational diabetes mellitus, Biomarkers, Metabolomics, Inflammatory, Genetics
  • Dr. D. Farhud, P. Varjavand Pages 48-53

    The liver, as the largest organ of the body, plays a vital role in metabolism, detoxification, maintenance of homeostasis, food synthesis and storage, and defense against invading macromolecules. Liver diseases can be caused by exogenous factors, such as alcohol consumption, drug toxicity, induction of toxins and infections, or endogenous factors, such as metabolic syndromes, autoimmune and genetic diseases. By applying damages, the liver enters the first stage of the disease, non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), which has problems in lysis and breakdown of fat, which, if accompanied by inflammation, leads to non-alcoholic steatohepatitis (NASH). If the disease process continues and there is no treatment, (persistent and chronic damage) the liver enters a more advanced stage of the disease, i.e., fibrosis. The amount of extracellular matrix accumulation and type I, III, and IV collagen production increases up to ten times during fibrosis, and over time, it leads to cirrhosis, hepatocellular carcinoma (HCC), and death due to liver dysfunction. Several cells and inflammatory pathways are involved in the development of liver fibrosis Probable and pre-clinical treatment methods have been reported for the treatment of liver fibrosis, but definitive methods for the treatment and reversibility of the disease in humans have not yet been proven.

    Keywords: liver fibrosis, chemokine CCL2, chemokine CX3CL1, hepatic stellate cells, receptor, cell therapy
  • Dr. F. Nabatchian*, S. Karamati Pages 54-67

    Crocins, as a type of water-soluble carotenoid, are a set of ester compounds that are formed from crostin and glucose and are mainly found in saffron. Crocin has been reported to have a wide range of biological activities such as cardiovascular protection. Saffron has long been used as a folk medicine to treat various diseases and conditions including neurological diseases, memory disorders, arteriosclerosis, blood lipids, diabetes, high blood pressure, ulcers and fatty liver disease. Clinical studies have shown the effectiveness of crocins in the treatment of various diseases, including metabolic syndrome, depression and coronary artery diseases. Crocins, which are compounds derived from saffron, have protective effects against cerebral ischemia and ischemic stroke; They exert various biological activities including neuroprotection, anti-neuro-inflammation, antioxidant and cardiovascular protection and anti-apoptotic by inhibiting inflammatory biochemical markers and oxidative stress. In fact, there is a clear relationship between oxidative stress and disruption of the blood-brain barrier during ischemia, and crocins protect the brain against excessive oxidative stress and are therefore a potential candidate in the treatment of cerebral ischemia.

    Keywords: Saffron, Crocin, Crostin